1 / 1 bejegyzés megtekintése
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #13793
  Kiss Lívia
  Felhasználó

  KATÁS EGYÉNI VÁLLALKOZÁS
  Az árbevétel tekintetében a KATA felső bevételi határa 12 millió forint. Ha ezt meghaladó bevétellel számolunk, akkor érdemes egyeztetnünk egy könyvelővel, hogy milyen más megoldás lehet a számunkra megfelelőbb.
  Alapból minden KATA adózó főállású, azaz 50.000 Ft KATA adó megfizetésére köteles, de a törvény definiál olyan kivételeket, amelyek esetében csak 25.000 forintot kell megfizetnünk, pl. ha van egy 36 órát meghaladó, bejelentett munkahelyünk, és emellett szeretnénk vállalkozni.
  A legtöbb KATA-s az alanyi mentességet választja, mert így nem kell ÁFA-t felszámolniuk számlázásnál, és nem kell havi áfa bevallást készíteniük, ami sokat könnyít az adminisztrációs terheiken. Az alanyi mentesség bevételi határa évi 8 millió forint. Ha év közben kezdjük vállalkozásunkat, akkor ne felejtsük el ezt az összeget arányosítani naptári napokra.
  Vállalkozásunk létrehozásakor ki kell választanunk egy főtevékenységet. Egyéni vállalkozásnál ÖVTJ szám alapján. A fő tevékenyég mellé további tevékenységeket is felvehetünk majd, hogy lefedjük vállalkozásunk tevékenységét.
  A kiválasztásnál figyelembe kell venni, hogy vannak tevékenységek, amelyek szakképesítéshez kötöttek. Ekkor fel kell készülnünk, hogy majd be kell mutatnunk a szakképesítésünket igazoló dokumentumot. Ezen felül vannak tevékenységek, amelyek engedélykötelesek.
  A KATA létrehozásának első lépése a szükséges ismeretanyag elsajátítása után, hogy belépünk a http://www.magyarorszag.hu címre, amihez szükséges rendelkeznünk ügyfélkapus regisztrációval. Ezt a regisztrációt bármelyik okmányirodában létrehozhatjuk. Ráadásul teljesen ingyen. Az ügyfélkapu nem csak a vállalkozáshoz kezd egyre inkább elengedhetetlenné válni, hanem olyan hétköznapi ügyintézéseinkben, ami kapcsolódik a közigazgatáshoz.
  1. http://www.magyarorszag.hu
  2. Felső menüsorban: ügyintézésre kattintunk
  3. Az ügyintézés menü alatt megjelenik egy lilla sáv, ahol a szolgáltatásokat kell kiválasztani
  4. A szolgáltatások oldalon kiválasztjuk az “E” betüjelet, majd ráklikkelünk az egyéni vállalkozás-online ügyintézés
  5. Következő oldalon a képernyő közepén elhelyezkedő szürke sávban levő szövegre kattintunk: “használom a szolgáltatást”
  6. Majd a bal oldalt levő “egyéni vállalkozás” zöld téglalapra kattintunk.
  7. “bejelentkezés a Központi Azonosítási Ügynök segítségével”
  8. Eljutottunk arra az oldalra, ahol találni fogsz egy olyan opciót a zöld téglalapok között, hogy
  “vállalkozói tevékenység elindítása”
  Helyi Iparűzési adó: Be kell jelentkezned a székhelyed szerinti illetékes Önkormányzathoz, amit egy egyszerűsített nyilatkozat formájában teheted meg. Én azt javaslom, hogy menjél be az adóirodába vagy hívd fel őket és kérj segítséget a bejelentkezéshez illetve kérdezd meg, hogy az első évben kaphatsz e kedvezményt vagy teljes felmentést az adó alól.
  Kamarai tagság: Évente 5.000 forint, amit törvényileg be kell fizetned.
  Vállalkozói folyószámla: Vállalkozásunk számára célszerű céges számlát nyitni. Már csak a pályázat miatt is, hisz ott kötelező megadni a számlaszámunkat. Nem szerencsés a magánszámlánkat összevonni a vállalkozói számlánkkal.
  Adóbevallás: Jegyezd meg: A KATA bevallása mindig február vége! Ez egy egyszerűsített nyilatkozat alapvetően a bevételeidről, bár nem árt, ha könyvelő intézi ezeket.
  Ha szeretnél “körmölni”, akkor az ügyfélkapun keresztül a levelezési helyedre megkapott KATA igazolással a kezedben besétálsz egy papír-írószer boltba és megvásárolod.
  A számlákra rá kell írnunk: “KISADÓZÓ”- ezt ne felejtsd le.
  Bélyegző: Hasznos ha rendelkezel bélyegzővel, már csak azért is mert minden hivatalos okiratot cégszerű aláírással kell ellátni, és kevesebbet kell „körmölni” hisz úgy folyton ki kell írni ahogy a neved és hogy egyéni vállalkozó.

1 / 1 bejegyzés megtekintése
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.