1 / 1 bejegyzés megtekintése
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #13674
  Kiss Zoltánné
  Felhasználó

  Kedves Fiatal Vállalkozók!
  A külföldön kiállított számlákkal kapcsolatosan szeretnék néhány információt megosztani – mivel felmerült kérdésként:
  1. Idegen nyelvű számla esetében a számla kiállítójának az adott ország előírásai szerint kell a számlát kiállítania tartalmilag.

  2. MINDEN SZÁMLÁN KÖTELEZŐ FELTÜNTETNI:
  – számla kibocsátás kelte
  – számla sorszáma, amely a számlát egyértelműen azonosítja
  – számlakiállító neve, címe, adószáma /EU adószám
  – vevő neve, címe, adószáma /EU adószám
  – fizetési mód
  – teljesítés időpontja
  – fizetési határidő
  – értékesített termék/szolgáltatás megnevezése
  – értékesített termék/szolgáltatás mennyisége
  – értékesített termék/szolgáltatás nettó egységára (adó nélküli értéke)
  – számla nettó értéke (adó nélküli értéke)
  – az ÁFA százaléka és értéke – ha van ÁFA tartalma

  Természetesen itt is érvényes az idegen ország számla kiállításának szabálya – a számla tartalmát illetően.

  3. Az elszámolás során az idegen nyelvű számla esetében a kedvezményezett általi magyar nyelvű fordítás csatolása szükséges (a számlán elegendő a főbb megnevezések lefordítása, ill. a dátumokhoz kapcsolódó megnevezés fordítása), a fordítás lehet a kedvezményezett által készített, cégszerű aláírásával hitelesített, vagy fordítóiroda által készített és hitelesített fordítás.
  4. Az Euro-s számla – ha lehetséges – akkor legyen kétnyelvű (gépi számla) magyar és a vevő anyanyelve szerinti. Elfogadható ugyan az egynyelvű Euro-s számla is, viszont segítség a könyvelőnek – aki Magyarországon könyveli a cég számláit -, hogy hová könyvelje az adott tételt, és az elszámolás során is – mivel nem kell a fordítással bajlódni. ( Egy esetleges NAV ellenőrzés során is kérhetik a devizás számla hiteles fordítását, amennyiben az ellenőrök részére nem egyértelmű vagy kétséges annak tartalma, helyessége).
  5. Devizás számlák átváltásának szabálya az elszámolás során:
  A forinttól eltérő pénznemben kiállított elszámoló bizonylat esetén az elszámoló bizonylat végösszegét és az arra jutó támogatás összegét a számlán megjelölt fizikai teljesítés időpontjában érvényes, a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) által közzétett hivatalos árfolyamon kell forintra átszámítani.

  Tehát a pályázati elszámolás során Önnek forintban kell elszámolnia az esetleges külföldi számlán devizában kiállított számla összegét – a számla teljesítés időpontjának a dátuma szerinti MNB árfolyamon átszámítva forintra.

  Ha az elszámoló bizonylat nem tartalmazza a fizikai teljesítés dátumát, vagy folyamatos teljesítésű tevékenységről szól, úgy a számlán szereplő összeget az elszámoló bizonylat keltezésének napján érvényes, az MNB által közzétett, hivatalos devizaárfolyamon kell átszámítani forintra.

  Ha utófinanszírozási módban a kedvezményezett előleget fizetett, az előleg támogatástartalma a kapcsolódó rész- vagy végszámlán szereplő fizikai teljesítés napján érvényes, a MNB által közzétett, hivatalos devizaárfolyamon kerül forintra átszámításra.

  Amennyiben az előleghez kapcsolódó rész-, végszámlán nem szerepel teljesítés dátum, akkor az előlegszámla teljesítése a hozzá kapcsolódó rész-, végszámla keltének napja lesz.

  Üdvözlettel
  Edit Mentor Kissné

1 / 1 bejegyzés megtekintése
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.