1 / 1 bejegyzés megtekintése
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #13706
  Kiss Zoltánné
  Felhasználó

  Kedves Fiatal Vállalkozók!
  Az utófinanszirozás fogalmának értelmezéséről szeretnénk tájékoztatást adni.

  Az Európai Uniós pályázatok un. utófinanszirozásos rendszerben nyújtanak támogatást. Ez azt jelenti, hogy a támogatottnak meg kell előlegezni a költségeket, ki kell fizetni a projekt összes szállítóját és szolgáltatóját, és a csak az igazoltan kifizetett számlákat lehet benyújtani elszámolásra. Így utólag kerül megtérítésre a támogatás.
  Néhány konstrukcióban viszont lehetőség van előleg felvételére. Ez a GINOP.5.2.3 pályázati konstrukcióban a támogatás 50 %-a. Ezt a pályázó a támogatás elnyerése esetén a támogatási szerződés megkötése után kézhez kapja, és ezzel az összeggel a pályázó már gazdálkodhat a projekt során. A támogatási előlegfolyósítás esetén, a támogatási előleg kifizetésétől számított- a megvalósítási időszak 7- 12 hónapon belül egy időközi kifizetés igénylést szükséges benyújtani. Így ennyivel kevesebbet kell előre finanszírozni a kedvezményezettnek.
  Egyes konstrukciókban létezik a szállítói finanszírozás lehetősége. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a szállító vállalja, hogy neki a kedvezményezett csak az ÁFÁ-t és az önrészt fizeti ki, akkor ennek kifizetése is elegendő, az elszámolás benyújtásához. Ebben az esetben a támogatást közvetlenül a szállítónak, azaz a számla kiállítójának fizeti ki a közreműködő hatóság.

  Végső esetben, ha nincs a támogatottnak lehetősége a saját erőből történő előfinanszírozásra, lehetőség van a pénzpiacon un. előfinanszírozási hitelhez jutni. Természetesen ezt nem adják ingyen a bankok, kamatot kérnek érte, de nagyon jó biztosíték a hitel fedezeteként az elnyert támogatás. Az előfinanszírozási hitelek általában olyan konstrukciók, hogy a tőkét csak akkor kell kifizetni, ha a támogatás megérkezett a kedvezményezetthez.

  Edit Mentor Kissné

1 / 1 bejegyzés megtekintése
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.