interjú

A létrehozott vállalkozás teljes neve:
Kiss Műhely – Asztalos munkák fÁtól Zéig

1. Honnan értesült a program lehetőségéről, mi volt az első attitűd?

A programra teljesen véletlenül találtam rá az interneten. Az első benyomásom az volt, hogy egyszerű, GYES-en lévő anyukaként ezt biztosan nem nekem találták ki. Sokat olvasgattam az MVA honlapját, és végül regisztráltam, de nem voltak nagy céljaim. Rég nem is gondoltam a programra, mikor értesítettek a kompetenciamérésről, gondoltam, ha nem hagyom ki, nem lesz rossz érzésem, hogy meg sem próbáltam. Nagyon sokat késtem az eseményről, szerencsém volt, hogy a tesztet sikerült megírnom. Hasznos volt, hogy szóban is tájékoztattak, volt lehetőség kérdezni, az egész, nehéznek tűnő folyamat sokkal átláthatóbb-, a támogatás sokkal elérhetőbb lett. Ekkor kezdett igazán foglalkoztatni a dolog, utólag pedig azt gondolom, nagyon szerencsés véletlen volt, hogy rátaláltam az MVA-ra.


2. Mikor és hogyan tudatosult a program lényege? Milyen előzmények vannak a vállalkozási létbe lépés előtt? (család, végzettség, korábbi munkatapasztalat):

A program előtt volt lehetőségem megtapasztalni az alkalmazotti, és a vállalkozói munkát is. Egyértelműen jobban szerettem vállalkozni, beosztani a saját időmet, rendezni a saját dolgaimat, nem függni senkitől, és amiben jó vagyok, azt nem másnál kamatoztatni. Mivel ugyan ezt a tevékenységet a program keretében nem végezhettem, komoly kérdés volt, hogy mibe kezdjek. Egy rossz ötlet eléggé visszahúzott, nem voltam biztos magamban, nem tudtam, tényleg megcsinálnám-e. A támogatható tevékenységeket nézegettük a férjemmel, mikor megláttuk, hogy a régi álmunk, egy asztalos műhely egyáltalán nem kizárt, nyugodtan pályázhatunk vele. Nagyon lelkesítő érzés volt, onnantól mind a ketten nagyon eltökéltek lettünk. Már az oktatás alatt elkezdtünk előkészíteni mindent, és azóta is szívvel-lélekkel dolgozunk.


3. A vállalkozás tevékenységeinek leírása, a nyújtott szolgáltatások, termékek részletes bemutatása, elérhetőségek:

Asztalos munkákat végzünk a régióban. A legegyedibb megbízásokat is igényesen kivitelezzük, követjük a bútortrendeket, látványtervekkel segítjük ügyfeleink döntését. Vállalunk egyszerűbb (összeszerelés, székfestés, stb…)-, és  bonyolultabb (több méteres beépített szekrények, konyhák, teljes lépcsők, kerítések, stb…) munkákat is. Ehhez megfelelő szaktudással, és 2 generációnyi tapasztalattal rendelkezünk.
Kis családi műhely lévén az áraink kedvezőek, a termékeink rengeteg odafigyeléssel készülnek.

 

 

 

 

 

(Elérhetőségeink még kialakulóban vannak, jelenleg egy kezdetleges honlapunk van: http://kissmuhely.business.site/ . Hamarosan elkészítjük a végleges honlapot és a facebook oldalunkat is, szerencsére erre a megrendeléseink miatt még nem jutott időnk. 🙂 )


4. Célok (1-2.-3.-4. üzleti évre):

Az első üzleti évben szeretnénk stabilan a piacra kerülni. A szakma lehetővé teszi, hogy több hónapra előre lássuk munkáink alakulását, ez legtöbbször könnyebbé, bár esetenként nehezebbé teszi a szervezést. A következő években szeretnénk fejleszteni a vállalkozást, új műhelyt építeni, több gépet vásárolni, és további asztalosokat foglalkoztatni. Terveink között szerepel továbbá asztalos tanulók szakmai gyakorlatát biztosítani.


5. Mit üzen azoknak a fiataloknak, akik az érdeklődés fázisban vannak a program iránt?:

Azt gondolom, ez tényleg bárkinek nagyon nagy lehetőség, akinek van legalább egy olyan ötlete, amiért elhivatottan tenni akar, vagy egy olyan szilárd elhatározása, amihez már csak egy ötlet, vagy döntés kell. A vállalkozás nem atomfizika, nem „mindig csak másnak” sikerülhet. Tavaly ilyenkor azt hittem, be sem fogok kerülni, mára felhasználtam az előlegem nagy részét, és 2 hónapra előre be vagyunk táblázva.
Hatalmas segítség a program, és nagyon komolyan kell venni az üzleti terv készítést, mert ott merülnek fel azok a kérdések, amiket talán kezdő vállalkozóként fel sem tennénk magunknak, pedig nagyon fontosak.
Nem szabad azonban irreális dolgokat elvárni. A sikeres üzleti terv nem jelent sikeres vállalkozást, csak a 3 millió forintért nem szabad olyan ötlettel elindulni, amit fel is adnánk az első nehézségnél (az kb. az első percben jönni is fog). Az MVA, vagy a Széchenyi 2020 iroda nem felelős a fenntartásért, még ha ebben sokat segítenek is.

Ha van egy tényleg komoly elhatározásunk, és találunk hozzá egy ilyen lehetőséget, azt nem szabad elszalasztani. 🙂

 

 

Személyes megjegyzés: Az első szakaszban mindig az MVA-tól kell kérdezni, inkább kétszer, mint egyszer sem. Előfordul, hogy a hivatalokban hiányosak a programmal kapcsolatos információk, engem megpróbáltak elutasítani az IGR rendszerbe való regisztráláskor. Az MVA nagyon gyors és hatékony közbenjárása segített, hogy a programba kerülhessek.